24 juli 2015

Zondagsrust: een bijzonder voorrecht

Katwijk is een dorp met een eigen identiteit. Veel bewoners hechten grote waarde aan Katwijks uitstraling als familiebadplaats en hebben respect voor elkaars levensbeschouwing. De zondag als dag van rust, bezinning en ontmoeting is hierin belangrijk. In het coalitieakkoord heeft de SGP er dan ook voor getekend dat de winkels op zondag gesloten blijven.

In de hectische 24-uursmaatschappij van tegenwoordig wordt een rustdag steeds minder gewaardeerd. Meer en meer mensen zijn zeven dagen per week bezig met hun werk en brengen veel tijd door op social media. Je kunt immers overal ter wereld inloggen op je ‘werkadres’. Je e-mail kun je overal lezen en beantwoorden. Dit ‘nieuwe werken’ zorgt ervoor dat de scheiding tussen privé en werk vervaagt. Dat brengt met zich mee dat steeds minder mensen zich kunnen ontspannen en last hebben van stress, met alle daarbij horende gezondheidsklachten.

Geen referendum
Sinds 2013 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het beleid rondom winkelopenstelling. Tot nu toe zijn de winkels in Katwijk altijd op zondag gesloten gebleven, en de SGP vindt dat dit zo moet blijven. Zondagsopenstelling past niet bij de Katwijkse identiteit. Daarom steunt de SGP de petitie en een verzoek om een referendum over dit onderwerp te houden niet. Op Facebook zijn overigens al heel veel reacties gegeven die duidelijk maken dat een grote groep Katwijkers tegen de openstelling van winkels op zondag is. Dat geeft al indicatie genoeg.

Bijzondere dag
De zondag is een bijzondere dag omdat het de opstandingsdag van Christus is. Het is een groot voorrecht om één dag af te mogen zonderen voor kerkgang, het luisteren naar Gods Woord en onderlinge ontmoeting. Maar deze dag is niet alleen vanwege het christelijke karakter van belang. De zondag heeft ook een belangrijke maatschappelijke en sociale waarde. Elk mens heeft er recht op om op adem te komen. Dat geldt voor werknemers, maar ook voor winkeliers. De SGP gunt het anderen ook om op de zondag uit te rusten.

De zondagsrust komt duidelijk voelbaar steeds meer onder druk te staan. Het is daarom nodig op te komen voor Gods Naam en Zijn dienst. Daar is ook gebed voor nodig. De SGP roept daartoe op.