17 maart 2014

Windmolens zichtbaar voor de kust? Moet je niet willen...

In het energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat er in 2023 windmolenparken zijn gebouwd met een piekvermogen van 4.450 megawatt. Die moeten komen op het Nederlandse deel van de Noordzee. Ze kunnen jaarlijks ongeveer 5 miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien. De SGP wil zo’n windmolenpark niet voor de Katwijkse kust hebben.

Het kabinet zoekt nu naar andere gebieden voor windmolenparken, waaronder gebieden binnen de 12-mijlszone ; dat is binnen 22 kilometer vanaf de kust. Dat wordt gedaan om met een kortere kabel van de windmolen naar de kust de spanningsverliezen zo laag mogelijk te houden.
Daarnaast doen de ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Economische zaken een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden voor vergroting van het gebruik van duurzame energie en CO2-vermindering. Maar nergens zie je een kosten-batenanalyse. Het zijn nog steeds subsidies die windmolenparken overeind houden.

De SGP vindt het geen aanvaardbare oplossing om een windmolenpark te bouwen dat zichtbaar is vanaf de kust. De SGP vindt dat de vrije horizon een van de belangrijkste kwaliteiten is die Katwijk heeft. Dat deze enige nog niet bebouwde zijde van het dorp vervuild wordt door windmolens van 150 tot 180 meter hoog, moet je niet willen. En zeker niet in combinatie met een energiehaven aan het strand tussen Katwijk en Noordwijk.