18 december 2014

Windmolens voor de kust?

De aarde, planten, dieren en mensen zijn geschapen door God. God heeft ons als mensen de opdracht gegeven om deze aarde te bouwen en te bewaren. Bouwen wil zeggen dat wij de schepping nuttig mogen gebruiken. Bewaren houdt in dat we geen roofbouw plegen, maar perspectief bieden aan toekomstige generaties. Als we zo egoïstisch doorgaan zoals we nu met de aarde bezig zijn, is dat niet mogelijk. 

Het is niet eenvoudig. Bouwen gaat ons makkelijker af dan bewaren. Of het nu gaat om het bouwen van huizen, het aanleggen van wegen of het klimaatvraagstuk. Maar daar mogen wij ons niet bij neerleggen. Bouwen en bewaren is als opdracht aan ieder mens persoonlijk gegeven.  

Goed rentmeesterschap: dat is gebruik maken van de rente en niet van het kapitaal. Kort gezegd: geen uitputting van de aarde door het snel opmaken van eindige stoffen (aardgas, aardolie). Maar juist zoveel mogelijk gebruik maken van dat wat de Heere ons in de natuur biedt: zon, wind en biomassa. 

Goed rentmeesterschap begint dus bij burgers en bedrijfsleven. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om duidelijke kaders te stellen, goede initiatieven te faciliteren en uitwassen te bestrijden. 

Windmolens

Een ander verhaal wordt het wanneer de overheid windmolenparken toestaat in de 10-mijlszone. Tien mijl is 18,5 km. Op deze afstand zijn 100m+ hoge molens vaak nadrukkelijk te zien.

In de schijnwerper

In Nederland is een onbelemmerd uitzicht zeldzaam. Aan de kust is dit nog veelal te vinden. Ook de strandbezoekers vinden vrij uitzicht over de zee belangrijk. De ANWB heeft vorig jaar dit onderzocht en kwam met de conclusie dat 70% van de Nederlanders en 80% van de Duitse toeristen dit belangrijk vinden. 

Het blijkt dat windmolens pas onzichtbaar worden als deze c.a. 30 km uit de kust geplaatst worden. Tot nu toe was het kabinetsbeleid om windmolens buiten de 12 mijlszone te plaatsen. Omdat de kosten voor plaatsing en het leggen van kabels zo hoog zijn, wordt dit overheidsbeleid gewijzigd.   

Windmolenparken voor de kust, bron: Min. EZ en Min. I&M 

Zoals uit het kaartje blijkt, gaan we daar in Katwijk mogelijk ook mee te maken krijgen. 

De SGP is niet tegen duurzame energie, integendeel! Lokale initiatieven worden juist gestimuleerd. Bewaren is net zo goed onze opdracht als bouwen! 

Ook windmolens zijn op zich prima. Maar dan wel rekening houden met de omgeving. En daar lijkt nu niet zorgvuldig mee te worden omgegaan! 

Tot slot: bewaren is ook uw en mijn opdracht! Hoe gaan wij om met alles wat wij van God hebben ontvangen? Het is onze plicht om duurzaam met de aarde om te gaan. Het is niet voor niets dat de Heere ons die opdracht heeft gegeven. Op deze wijze manier bewaren we ook wat voor onze toekomstige generatie!