3 maart 2021
Wim van Duijn, nr. 13 TK-verkiezingen: "De korte lijntjes met de Tweede Kamerfractie zijn heel nuttig."
1. Wim, DV maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen en jij hebt als SGP'er én Katwijker een mooie plek op de kandidatenlijst gekregen, plek dertien. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben Wim van Duijn, 56 jaar. Na een zware en verdrietige periode van ziekte en overlijden van mijn eerste vrouw Florence mag ik nu wéér gelukkig getrouwd zijn met Hendrike. De Heere heeft ons beiden na het zure weer heerlijk zoet gegeven. Samen hebben we nu acht kinderen, vier schoonkinderen (in spé) en twee kleinkinderen. In het dagelijks leven ben ik Specialist Ouderengeneeskunde, vroeger heette dat verpleeghuisarts. Sinds 1994 zit ik in het gemeentebestuur van onze mooie gemeente. Daar heb ik bijna alle functies vervuld; raadslid, wethouder, loco-burgemeester, fractievoorzitter en tegenwoordig commissievoorzitter. Verder ben ik oa lid van de Raad van Toezicht van Verpleeghuis Salem in Ridderkerk, plaatselijk commissielid van de KNRM Katwijk aan Zee, rouw- en trouwouderling en presentator bij RTV Katwijk voor het programma "De hobby van...".
2. Wat is jouw betrokkenheid bij de landelijke SGP?
Sinds 2016 ben ik bestuurslid van de Bestuurdersvereniging SGP. Dat is eigenlijk de evenknie van het Hoofdbestuur. Het Hoofdbestuur gaat over de partij-aangelegenheden en de Bestuurdersvereniging over de praktische ondersteuning van alle actieve SGP-bestuurders. Daar zit ik ook in de selectiecommissie voor de wethouderspool en was ik ook lid van de selectiecommissie voor de kandidaten voor de Eerste Kamer. Al vanaf de jaren 90 was ik jarenlang, namens de PKV Zuid-Holland, lid van de Raad van Advies voor het Hoofdbestuur. Verschillende keren zat ik in verkiezingsprogrammacommissies voor de Tweede Kamerverkiezingen en ook die voor de lokale verkiezingen. Verder ben ik ook adviseur van de Tweede-Kamer-fractie, met name voor Kees van der Staaij, vooral als het gaat om zaken tav de zorg. Kortom, de lijntjes met de landelijke partij en de landelijke politiek zijn kort.
3. Plaatselijk ben je ook al lang actief. Hoe kun je dat gebruiken als je ook gaat meedraaien in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen?
Plaatselijk heb ik natuurlijk veel ervaring opgedaan in de verschillende functies van het politieke bedrijf. Ik weet wel hoe de politieke hazen lopen en hoe de politieke verhoudingen zijn. Bij de lokale verkiezingen heb ik altijd in de campagnecommissie gezeten en ben je op zoek naar hoe je de kiezer kan bereiken en aanspreken. Het gesprek met de burger, niet alleen tijdens de campagne, maar ook daarbuiten blijft belangrijk. Ervaringen die je nu dus ook kan gebruiken.
4. Hoe kun je de landelijke politiek meer verbinden aan de plaatselijke thema's?
Dat is sterk afhankelijk van het onderwerp. Bijvoorbeeld onlangs had ik contact met andere raadsleden over het Sociaal Domein en onze zorgen over de financiën. Daar was Kees van der Staaij ook bij en die raapte de knelpunten op om die in zijn bijdragen binnen de Tweede Kamer aan te dragen. Of in ons lokaal verzet tegen de windmolens zichtbaar op zee had ik ook korte lijntjes met de TK-fractie. Ook de belangen van Flora Holland in Rijnsburg zijn met enige regelmaat onder hun aandacht gebracht, evenals de belangen van de bloemenhandel en van de visserij. En bij de dreigende sloop van de barakken van Vliegveld Valkenburg heb ik de TK-fractie vragen laten stellen aan de minister of dat zomaar kan met dit oorlogserfgoed en of het soms in aanmerking kan komen als rijksmonument. Voor mij is dat helemaal makkelijk, omdat ik al geregeld contact heb met de landelijke politiek.
5. Hoe is het om op zoveel plekken politiek actief te zijn?
Boeiend, ik kan niet anders zeggen. Je bent betrokken bij de breedte van het politieke spectrum. Elke plek heeft weer zijn eigen dynamiek. En je hebt zo een groot netwerk aan partijgenoten, die je kan benutten bij verschillende thema's.
6. Waar kunnen we je de komende tijd in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen vinden?
Vanuit de huidige campagnecommissie voor de landelijke verkiezingen worden we gefaciliteerd om de SGP onder de aandacht te brengen. Als kandidaat doe je mee met de campagne via social media, kan je bijdrage leveren aan debatten en heb ik meegedaan aan het online zorgevenement van de SGP door het verzorgen van de column. Gebruik maken van de lokale bekendheid van kandidaten hoort daar ook bij. Zie ook “mijn” verkiezingsposter, aangeleverd door de landelijke campagnecommissie. Ik ben niet alleen de Katwijkse kandidaat, maar ook de kandidaat voor de zorg. Om die reden ben ik ook geïnterviewd door het Medisch Contact als arts die op een kandidatenlijst staat. Maar ook de lokale omroep gaat in gesprek met me.
Enne... een Katwijker in de Tweede Kamer zou natuurlijk ook mooi zijn!