1 mei 2021

Wim van Duijn: "De mensen van de Morgenster tellen toch ook mee?"

"Het hoort toch bij het gewone, menselijke verlangen om te kunnen ademhalen in een levenssfeer, die bij je past? Met mensen om je heen, die je begrijpen, met dezelfde taal. Zeker in die kwetsbare, laatste levensfase." Dat stelde SGP'er Wim van Duijn in de raadscommissie over de plannen van een woonzorgcomplex van Stichting de Morgenster. Een verlangen dat niet alleen deze mensen kennen, maar ook bijvoorbeeld de Knarrenhof zoekt een "gemeenschap van gelijkgestemden". "En gelijk hebben ze!", meende Van Duijn.

Het was een stevig debat afgelopen donderdag. Een deel van de raad wilde niet een kavel 1 op 1 gunnen aan de Morgenster. Via een tender moesten ook anderen de kans krijgen. Zij sturen zo aan op een woonzorgcomplex met een "neutrale" signatuur. 

De SGP bracht daar tegenin dat de Katwijkse samenleving diverse kleuren kent. Dat blijkt ook in de diverse woonplekken voor ouderen. De tegenstanders riepen het beeld op alsof er alleen christelijke plekken waren. Maar de SGP wees op de feitelijke cijfers: De Wilbert en Overduin hebben samen 350 algemene plekken, de Knarrenhof realiseert straks 20 à 30 plekken met een eigen karakter en ook de 180 plekken van DSV zijn bestemd voor ouderen "ongeacht achtergrond en identiteit". "Zijn 52 plekken voor het reformatorisch volksdeel dan te veel gevraagd? Zij tellen toch ook mee?". 

"Alle kleuren hebben voordeel van deze uitbreiding van woonplekken in de Morgenster", aldus Van Duijn. Immers, iemand die in de Morgenster woont, laat een plek open voor iemand van een andere kleur in een andere, bijvoorbeeld neutrale instelling. "En is het juist niet de taak om als gemeente regie te voeren in het belang van onze kleurrijke samenleving? Sturen op realisatie van de Morgenster, de Knarrenhof en mogelijke projecten op Valkerhorst". Die regie moet je niet kwijt willen raken via een tender.

"De SGP is er principieel voorstander van om de diverse kleuren in Katwijk te bedienen", gaf Wim van Duijn aan. "Iedereen heeft daar voordeel van en daar bovenop biedt je mensen een wezenlijke kwaliteit aan: leven in een eigen levenssfeer. En wie wil dat nou niet?".