16 mei 2014
Waarom een ambtsgebed?
"Een ambtsgebed in de Raad verdraagt zich niet met de neutraliteit van de overheid", beweerde Hart voor Katwijk in de raad en ook vorige week in een artikel in de KP. Die bewering klopt van geen kant, toonde in de raadsvergadering raadslid Wim van Duijn (SGP) overduidelijk aan. Het bleek zelfs dat HvK niet eens wist wat een neutrale overheid is!
Eigenlijk heeft HvK maar één argument om het ambtsgebed af te schaffen. Namelijk dat uit de scheiding van kerk en staat de neutraliteit van de overheid zou voortvloeien en bij een neutrale overheid zou geen ambtsgebed passen. De SGP toonde aan dat die stelling niet klopt.
Raadslid Wim van Duijn lichtte toe wat scheiding van kerk en staat precies inhoudt. De opvatting over de scheiding van kerk en staat houdt slechts in dat de staat zich niet bemoeit met de interne organisatie van de kerk en dat de kerk zich niet bemoeit met de interne organisatie van de staat. Het is dus een norm voor de verhouding tussen twee organisaties. Hier wordt dus nadrukkelijk niets gezegd over de neutraliteit van de overheid ten aanzien van godsdienst als onvermijdelijke consequentie.
Van Duijn (SGP) stelde toen vervolgens de vraag aan HvK:"Welke van de drie vormen van neutraliteit beoogt HvK eigenlijk? De exclusieve, de inclusieve of de compenserende? Graag een reactie daarop van HvK."
Bovendien bestaat neutraliteit niet. Van Duijn:"Niemand heeft een neutrale levensbeschouwing. De keuzes op basis van een neutrale levensbeschouwing zijn keuzes op basis van een seculier geloof." Het is zelfs zo dat in haar promotie over staatsneutraliteit Hana van Ooijen in november 2012 stelt dat "Alle religieuze uitingen toestaan ook de uitdrukking van een neutrale staat kunnen zijn". Kortom, vatte Wim van Duijn samen:"Scheiding van kerk en staat is nog geen scheiding van geloof en politiek. Ook in een neutrale staat kan er dus een legitieme plaats zijn voor het ambtsgebed."
Volgens de SGP is er juist alle reden om dankbaar voor het ambtsgebed te zijn. Van Duijn: "De SGP ziet de overheid als dienares van God, waarbij het nastreven van de liefdesgeboden van God gericht is op het welzijn van de naaste. Ook politici zijn feilbare, onvolmaakte mensen. Daarom vindt de SGP het geen overbodige luxe om elke keer maar weer te bidden om 'wijsheid en bedachtzaamheid' om de belangen van onze ingezetenen te behartigen. De SGP is dus voor handhaving van het ambtsgebed in de vergadering."
Trouwens, op de vraag van SGP aan HvK welke vorm van neutraliteit zij beogen kwam geen antwoord. Ook niet toen ze er nog eens naar gevraagd werden. Blijkbaar weet HvK zelf niet wat 'scheiding van kerk en staat' en 'neutrale staat' inhouden. Gebruik het dan ook niet als argument!