3 februari 2014

Vragen over rittenboekjes belbus

Het college heeft vorige week geantwoord op vragen die de SGP stelde naar aanleiding van de onrust onder bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. De oorzaak hiervan is dat de rittenboekjes van de belbus sinds 1 januari 2014 niet langer te koop zijn in de woonzorgcentra van DSV. Het college geeft nu aan dat zij op de hoogte is van de onrust, maar dat er nog voldoende verkooppunten over zijn. ‘De verkoop van rittenboekjes is evenwichtig verspreid over de diverse kernen in Katwijk’ zo antwoordt het college. Daarnaast geeft men aan dat de belanghebbenden actief van de wijzigingen op de hoogte zijn gesteld.

Geen oplossing
De SGP-fractie geeft aan dat het klopt dat de rittenboekjes voortaan niet alleen verkrijgbaar zijn bij het Welzijnskwartier in huize Callao, maar ook in de Wilbert, Zwanenburg, Voorhof (Rijnsburg) en Terp (Valkenburg) . Maar duidelijk is ook dat de rittenboekjes met ingang van 1 januari 2014 niet meer kunnen worden gekocht in de Duinrand, Salem en Vlietstede. Op de vraag of het college het met de SGP eens is dat voor deze kwetsbare groep burgers zo snel mogelijk een oplossing moet worden gevonden, luidt het antwoord dat ‘toen de eerste berichten over de onrust binnen kwamen, direct actie is ondernomen door een gesprek te plannen met zowel de vervoerder als Welzijnskwartier’. Dit gesprek heeft ertoe geleid dat ‘is afgesproken om de gebruikers van de belbus nogmaals via de lokale bladen op de hoogte te stellen van de wijzigingen in het belbusvervoer per 1 januari 2014’. Maar dat betekent dus dat er geen oplossing voor het wegvallen van genoemde verkooppunten wordt aangedragen. Ook geeft het college niet aan dat deze oplossing alsnog wordt gezocht. Dat is voor de SGP onacceptabel. Zij wil dan ook deze beantwoording laten agenderen in de raadscommissie om hier nader over door te spreken.

Evenwichtige verdeling?
De SGP stelt grote vragen bij het standpunt van een ‘evenwichtige verdeling over de kernen’. Duidelijk is dat in Hoornes/Rijnsoever (met o.a. Driehoek, Duinrand, Hugo de Groothof, Bergmanstraat) helemaal geen verkooppunt meer is. Feitelijk resteert er in de grote kern Katwijk aan Zee alleen één verkooppunt (de Zwanenburg) die alleen maar op dinsdag is geopend. Daarnaast vindt de SGP het verwonderlijk dat na signalering van de onrust wél in gesprek is gegaan met vervoerder en Welzijnskwartier, maar blijkbaar níét met DSV, waar de problemen zich vanaf 1 januari 2014 voordoen. De SGP wil dat dit grote probleem voor deze kwetsbare groep burgers – mensen die door hun leeftijd of beperking vrijwel helemaal aangewezen zijn op deze vorm van vervoer – zo snel mogelijk wordt opgelost.