17 maart 2014

Voor een bereikbaar Katwijk

De bereikbaarheid van Katwijk aan Zee staat behoorlijk onder druk. Er zijn slechts twee toegangswegen: de Zeeweg en de Hoorneslaan. Zeker met het oog op de verwachte groei naar 70.000 inwoners is extra ontsluiting hard nodig. De SGP gaat voor een open Westerbaan.

Voor heel de gemeente is het belangrijk dat Katwijk aan Zee goed bereikbaar is. Burgers zullen dat op prijs stellen, maar ook toeristen en ondernemers. De verwachting is dat de verkeersintensiteit in Katwijk alleen maar toe zal nemen. De komst van de Rijnland-route zal daar onder andere voor zorgen.

Doortrekken
Op het gebied van bereikbaarheid gaat het in Katwijk aan Zee niet goed: er zijn maar twee toegangswegen (Zeeweg en Hoorneslaan). De situatie van de wijk Zanderij-Westerbaan is schrijnend. Er is daar nog steeds geen normale toegangsweg naar Katwijk aan Zee. Dat probleem roept al jaren om een oplossing. De SGP is daarom voorstander van ontsluiting via de Westerbaan, die ten westen van de Zanderij loopt, langs de duinen.
Om dit te verwezenlijken is het doortrekken van de Westerbaan tot aan de Meeuwenlaan (bij de Ichthuskerk) een minimale vereiste. De meest wenselijke situatie vindt de SGP de doortrekking tot aan de Laan van Nieuw-Zuid, bij het Quick Boys-veld.

Groene impuls
Natuurlijk moet er dan wel natuurcompensatie plaatsvinden, maar dat kan ook elders een plek krijgen; bijvoorbeeld op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Dat geeft dan ook op die locatie een extra groene impuls.
Hoewel de huidige stand van zaken (na de laatste uitspraak van de Raad van State) op korte termijn geen reden tot optimisme geeft, ziet de SGP nog steeds een dwingende noodzaak tot het doortrekken van de Westerbaan. Er is gewoon geen begaanbaar alternatief.