14 oktober 2013

Van Duijn: We willen een goede zwemvoorziening, maar wel voor een scherpe prijs!

Hoewel de SGP voor nieuwbouw van zwembad Aquamar is, denkt de partij dat het investeringsbedrag lager moet kunnen. Ook vindt de SGP dat het budget te vroeg aan het college ter beschikking wordt gesteld. Raadslid Wim van Duijn:“We willen een goede zwemvoorziening, maar wel voor een scherpe prijs!”

Het zwembad is een belangrijke voorziening in Katwijk, vindt Wim van Duijn (SGP). “Velen maken er gebruik van voor recreatie en sport, maar bijvoorbeeld ook voor therapeutisch zwemmen. Daarbij komt dat het een belangrijke slechtweeraccommodatie is in onze kustplaats. Investeren in zo’n voorziening is dus verdedigbaar.”

Bezuiniging
De SGP vindt dat er sowieso iets moet gebeuren aan het huidige zwembad. Alles afwegende heeft nieuwbouw volgens Van Duijn duidelijk een aantal voordelen ten opzichte van renovatie. “Maar we moeten als gemeentebestuur wel op een verantwoorde wijze met gemeenschapsgeld om blijven gaan”, gaat hij verder. “Op verzoek van onder andere de SGP keek het college opnieuw naar het kostenplaatje en dat leverde een besparing op van 3,4 miljoen euro. Die komt geheel ten goede aan de BSI, één van de spaarpotjes van de gemeente. Dat geld kan dus voor andere belangrijke zaken worden gebruikt, of je kunt het - als appeltje voor de dorst - achter de hand houden en inzetten wanneer er zich een moeilijk financieel probleem voordoet.”

Verbazing
Echter, de versoberingen leverden, op het investeringsbedrag van 17,9 miljoen, maar een kleine zes ton op. “Dat was toch nog wel mager,” vindt Van Duijn. “Het college wil nu eerst een marktconsultatie doen om daarna een keuze te maken voor een efficiënte en effectieve aanbestedingsvorm. Op die manier wil men een goed plan voor een goede prijs nastreven.“
De SGP steunt dit, maar Van Duijn tekent daar wel iets bij aan: “Het college verwacht, net als de SGP, dat er bijstellingen zullen plaatsvinden in het financiële plaatje. We hebben al meerdere keren aangegeven dat de markt in deze economische tijden gretig is en het dus reëel is een aanbestedingsvoordeel te verwachten. Zo kunnen we gaan voor een goede voorziening voor een zo goed mogelijke prijs.”
De SGP was dan ook verbaasd toen bleek dat het college wel alvast geld van de gemeenteraad vroeg, terwijl het uiteindelijke kostenverhaal nog helemaal niet duidelijk is. “Waarom? Er komt immers nog een marktconsultatie om het plaatje helder te krijgen en de aanbestedingsvorm moet nog worden gekozen. Bovendien kan het college nu nog niets met het geld doen, want de aanbesteding is voorlopig nog niet aan de orde. Wij vinden het logischer om pas na de consultatie - wanneer de kosten inzichtelijk zijn - het krediet aan de raad te vragen.”
Volgens Van Duijn heeft het college nog geen goed antwoord gegeven op de kanttekeningen die de SGP plaatste. “Wanneer de gemeenteraad alleen akkoord was gegaan met het uitgangspunt om tot nieuwbouw over te gaan (samen met het voorbereidingskrediet), zou er geen probleem zijn geweest. Helaas was de rest van de raad hier niet scherp genoeg in en ging men te snel akkoord met het geven van de 17,3 miljoen euro. Niet echt de juiste en koninklijke weg.”

Liever niet
Omdat de gemeenteraad in meerderheid tóch het geld beschikbaar stelde aan het college, steunde de SGP het amendement om het investeringsbedrag te maximeren. “17,3 miljoen euro en niet meer, bij voorkeur zelfs lager”, stelt Van Duijn. “Voor ons was dat niet eens een ‘second best’ maar hooguit een ‘third best’. Liever hadden we het geld pas na de marktconsultatie beschikbaar gesteld. Maar ja, als het dan toch moet...”