8 december 2014
Terugblik Algemene Beschouwingen
Op 6 november 2014 hebben de Algemene Beschouwingen plaatsgevonden. Het waren de eerste Algemene Beschouwingen na de verkiezingen. Het kan anders, dat was de verkiezingsslogan van de SGP. Dat het anders kan, bleek ook na coalitieonderhandelingen door de vorming van een ander college. Als coalitiepartij heb je invloed op het coalitieakkoord en beleid. De SGP had dit jaar geen moties en amendementen ingediend. De toonzetting van de Algemene Beschouwingen kan als coalitiepartij anders zijn, al is de SGP als oppositiepartij in vorige raadsperiode constructief geweest. Zowel als coalitiepartij als oppositiepartij vraag je aandacht voor zaken die je belangrijk vindt. Algemene Beschouwingen geven de mogelijkheid om wat dieper op een aantal onderwerpen in te gaan, al is dat met een spreektijd van tien minuten ook beperkt. Dat betekent dat je keuzes moet maken. De vergadering op 6 november begon om 15:00 uur en eindigde na enkel schorsingen om 22:45 uur. Alle 9 fracties stemden in met de begroting 2015. Er werden 1 amendement en 8 moties ingediend. Het amendement en moties werden of ingetrokken of verworpen.
De Algemene Beschouwingen van de SGP zou u op de website van de SGP kunnen lezen. Ook hebben deze in de Katwijksche Post gestaan. Ik ga hier dan ook geen samenvatting geven, maar wil hierbij kort een aantal punten noemen. De SGP heeft benadrukt dat zorg voor de kwetsbare naaste prioriteit heeft. Wanneer de overheid de financiële ondersteuning voor hulpbehoevenden beperkt, dan dienen burgers meer naar elkaar om te zien. De SGP ziet hier een rol voor de kerken, en is blij dat het college deze rol ook ziet. Gemeenten krijgen veel extra taken. De SGP heeft benadrukt dat keuzevrijheid van groot belang is. Een burger moet kunnen blijven kiezen voor zorg die bij hem of haar past. Ook dus passend bij zijn of haar identiteit of geloofsovertuiging. De SGP is van mening dat goede zorg de gemeente geld mag kosten. Het is een kerntaak van de overheid om een schild voor de zwakken te zijn. De gemeente krijgt hiervoor geld van het rijk, maar daar is door het rijk wel flink op bezuinigd. De kans is aanwezig dat het te weinig is om goede zorg te kunnen bieden. De SGP vindt dat er eerst goed gekeken moet worden hoe de zorg doelmatig geregeld kan worden. Mocht er geld te kort zijn om goede zorg te garanderen, dan wil de SGP dat de gemeente zelf geld bijlegt.
Verder werden richting de SGP diverse toezeggingen gedaan door het college. Zo zullen bezuinigingen, die het college voor de toekomst nodig vindt, met de raad besproken worden. Daarnaast had de SGP-fractie aangegeven dat er een ondernemer is, die serieuze plannen heeft om in of nabij de Mient Kooltuin een zorgboerderij met recreatieve voorzieningen te ontwikkelen. Aan het college is de vraag gesteld of zij bereid is, wanneer er een verzoek komt, hier medewerking aan te verlenen. Wethouder Mosterd antwoordde dat een zorgboerderij een sociale onderneming is, en dat het college, wanneer het mogelijk is de komst hiervan zal ondersteunen. Met betrekking tot de vraag over aandacht voor identiteitsgevoelig jeugdwerk antwoordde wethouder Mosterd dat die aandacht er is, en dat het SGJ en andere identiteitsgebonden organisaties op de lijst staan.
Wouter-Jan Vroegindeweij