2 december 2013
Standpunt SGP handhavingsstrategie burgemeester
Over het handhavingsbeleid van de Katwijkse burgemeester met betrekking tot het drinken van alcohol door 16 en 17 jarigen is veel discussie ontstaan. Hoe denkt SGP Katwijk hierover? Dat kan je lezen in dit artikel.
Tijdens de raadsvergadering van 28 november 2013 is de handhavingsstrategie verhoging leeftijdsgrens alcohol van de Katwijkse burgemeester J. Wienen besproken. Wienen heeft aangekondigd dat hij van plan is een afwijkende handhavingsstrategie te hanteren in de harde horeca, jongerencentra en het feest van Stichting Katwijkse Activiteiten tijdens de jaarwisseling. Op 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens voor de verkoop en bezit van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Bij de harde horeca, en jongerencentra en het jaarwisselingsfeest wil de burgemeester niet handhavend optreden tegen personen die in 1996 en 1997 zijn geboren, wanneer deze de leeftijdsgrens voor alcohol overtreden met zwak alcoholhoudende drank. De burgemeester van Katwijk verwacht openbare orde problemen bij een andere manier van handhaven, omdat honderden jongeren van 16 en 17 jaar uitgaan in Katwijk. De verwachting is dat deze jongeren op alternatieve illegale locaties alcohol gaan nuttigen waardoor openbare orde problemen ontstaan. Handhaving van de openbare orde is een bevoegdheid van de burgemeester. Bij andere inrichtingen zoals de supermarkten en sportverenigingen zal intensief worden gecontroleerd en handhavend worden opgetreden.
Tijdens de raadsvergadering van 28 november 2013 heeft de Katwijkse SGP aangegeven voor een duidelijke normstelling van 18 jaar te zijn, waarboven alcohol genuttigd kan worden. Daar heeft de SGP al jaren voor gepleit. De verhoging dient gezondheidsschade en alcoholmisbruik onder jongeren te verminderen. Goede voorlichting en betrokkenheid van ouders is hierbij ook van groot belang. De SGP is van mening dat invoering van de handhaving met wijsheid dient te gebeuren. De Katwijkse burgemeester Wienen heeft zich al jaren sterk gemaakt voor het geen alcohol drinken onder de18 jaar. Dit is ook al die jaren van de lijn van de SGP geweest. Het is goed dat de burgemeester een mogelijk ordeprobleem bij invoering signaleert en daar over nagedacht heeft.
De SGP heeft de handhavingsstrategie op zich als evenwichtig beoordeeld. Na twee jaar is de doelgroep niet meer aanwezig en kan de harde grens van 18 jaar volledig worden toegepast. Landelijk is niet gekozen voor een overgangsrecht. Maar in het verslag van de wetsbehandeling in het parlement wordt er wel aandacht besteed aan deze groep jongeren, die aanvankelijk wel, maar na 1 januari niet meer alcohol zouden mogen nuttigen. De indieners van het wetsvoorstel beseffen, dat deze groep speciale aandacht verdient. Kortom, enige ruimte om verstandig om te gaan met handhaving is dus wel mogelijk. Het is een wat andere lijn dan de gedachte van burgemeester Wienen. De SGP heeft er voor gepleit om afspraken te maken met de betrokken departementen en het OM. De SGP heeft gevraagd of de burgemeester hiervoor mogelijkheden ziet. Een landelijk ingevoerde overgangsmaatregel zou de minst slechtste oplossing zijn, want zo kan je alcoholtoerisme voorkomen en een potentieel openbaar orde probleem toch aanpakken.
Tijdens de behandeling op 28 november 20213 heeft de SGP verder nog vragen gesteld gesteld over risico's, waaronder de juridische houdbaarheid en de aanzuigende werking van jongeren van 16 en 17 jaar uit anderen gemeenten. Volgens de burgemeester is het juridisch houdbaar en zal er geen sprake zijn van een aanzuigende werking. De SGP heeft uiteengezet van de juridische houdbaarheid nog niet overtuigd te zijn zoals strijdigheid met landelijke wetgeving. Verder is gevraagd of er bij handhaving alleen maar sprake is van openbare orde problemen en of er geen sprake is van een ongelijke behandeling. Daarnaast is gevraagd of de burgemeester de openbare orde problemen of handhavingsproblemen binnen de kaders van de wet oplost.
Burgemeester Wienen heeft in zijn beantwoording benadrukt dat de handhavingsstrategie juridisch houdbaar is en dat deze zowel door juristen van de gemeente als door een jurist van de VNG is getoetst. Een aanzuigende werking van jongeren uit andere gemeenten verwacht de Katwijkse burgemeester niet, aangezien in andere gemeenten minder handhavend zal worden opgetreden. Ook is de burgemeester van mening dat hij binnen de kaders van de wet handelt. De burgemeester heeft op 27 en 28 november 2013 nog overleg gehad met staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan de staatssecretaris heeft hij toegelicht dat hij geen vrijbrief voor het schenken van alcohol aan personen onder de 18 jaar in de horeca wil geven. Ook hier geldt de leeftijdsgrens van 18 jaar. De burgemeester heeft verder aangegeven dat de prioriteiten in de handhaving van de nieuwe leeftijdsgrens ergens anders zullen liggen. De behandeling van dit onderwerp zal in de raadsvergadering van 12 december 2013 worden voortgezet.
Wouter-Jan Vroegindeweij