9 juli 2021

SGP waarschuwt raad voor eenzijdigheid en onzorgvuldigheid bij Kustwerk

"Het strand is een bijzonder waardevol natuurgebied, dat juist vanwege het natuurschoon door velen wordt gekoesterd", stelde SGP'er Wim van Duijn tijdens het debat over het bestemmingsplan Kustwerk. "Er zijn ook vele waarden en belangen, die met elkaar in evenwicht gehouden dienen te worden".

En juist op dat punt maakte de SGP'er zich zorgen. Van Duijn waarschuwde de raad voor eenzijdigheid en onzorgvuldigheid. "Wees toch voorzichtig met dit hoogwaardig stuk natuurgebied!

SGP waarschuwt raad voor eenzijdigheid en onzorgvuldigheid bij Kustwerk

Binnen de raad werden diverse amendementen ingediend, o.a. om de strandexploitanten meer vrijheid te geven. Wim van Duijn (SGP) verbaasde zich dat er zo eenzijdig naar één partij, de strandexploitanten, werd geluisterd. Er zijn immers meer partijen, zoals rijk, provincie, hoogheemraadschap en inwoners, die hadden gewezen op belangrijke waarden als natuur, de strandbeleving, kustverdediging, stedenbouwkundige visie, die kwaliteit en rust nastreeft. Diverse raadsleden ontkenden dat ze alleen naar de strandexploitanten luisterden. Maar Van Duijn wees hen erop dat het in dit debat alleen over de strandexploitanten was gegaan en niet bijvoorbeeld over de reactie van de provincie, die vanuit het belang van natuurwaarden sterk adviseerde om niet méér m2 voor de horeca mogelijk te maken. Waak voor een toename van commercialisering van het strand, maar bescherm de belangrijke natuurwaarden van dit mooie gebied. 

De SGP pleitte voor zorgvuldigheid. "Er ligt nu een bestemmingsplan voor met een zorgvuldig evenwicht. Maar door al die amendementen vanuit diverse partijen dreigt er nu een 'ratjetoe' te ontstaan. Weten we wel welke consequenties die allemaal kunnen hebben voor de kwaliteit van het strand en het ontstaan van ongewenste ontwikkelingen?". En inderdaad, de raad bleek een aantal consequenties niet scherp in beeld te hebben. De wethouder gaf diverse keren aan dat veronderstellingen en gedachten vanuit de raad "feitelijk onjuist" waren. Ook vanuit de raad werd uiteindelijk verbaasd gereageerd op een aantal niet van tevoren bedachte ongewenste zaken. "We bewijzen nu met elkaar, dik vet onderstrepend, dat we als raad niet alle consequenties in beeld hebben", constateerde Wim van Duijn (SGP). "Daarom pleit ik voor eerst een evenwichtig bestuurlijk proces, waarin alles afgewogen wordt en we weten wat de consequenties zijn."

Ondanks deze waarschuwingen nam de raad toch twee amendementen aan. Wegens de eenzijdige en onzorgvuldige benadering van een meerderheid van de raad, kon de SGP het gewijzigde bestemmingsplan niet steunen.