31 maart 2021
SGP stelt vragen over vorstschade aan het nieuwe fietspad door het Ridderbos
In de eerste helft van 2020 werd er hard gewerkt aan de belangrijke fietsverbinding door het Ridderbos, die op een mooie wijze Katwijk aan de Rijn en Katwijk aan Zee met elkaar verbind. Het resultaat mocht er zijn! Vanaf de Duinoord tot aan het gemeentehuis werd een zogenaamde fietsstraat aangelegd, waar de auto te gast is. De weg werd uitgevoerd in beton omdat dit nogal wat voordelen biedt. Beton zou onderhoudsarm zijn, waardoor de kosten tijdens de levensduur laag zijn. Ook is het een duurzaam alternatief ten opzichte van asfalt en is het toch heel prettig en rustig fietsen.
Echter, kortgeleden stelde de SGP vast dat de toplaag van de betonplaten fors door de recente vorstperiode is beschadigd. Op veel plaatsen is de rode toplaag verdwenen en ziet het er niet meer uit. Dirk Remmelzwaal heeft hierover namens de SGP-fractie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Uiteraard of het college hiervan op de hoogte is. Maar ook wat de verklaring hiervoor is. Het kan toch niet zo zijn dat bij de eerste de beste vorstperiode de toplaag van het fietspad zo beschadigd wordt?
Helderheid hierover is van groot belang omdat ook elders in de gemeente inmiddels volop beton wordt gebruikt bij de aanleg van nieuwe fietspaden. Bijvoorbeeld ook bij het prachtige fietspad vanaf de Westerbaan of het nieuwe fietspad langs de Triumfatorkerk.
Is dit bij het fietspad door het Ridderbos een eenmalige fabricagefout geweest of kunnen we nog meer schade verwachten? En van belang is natuurlijk ook de vraag wie dit gaat betalen. Is er een garantieregeling en kan de schade worden verhaald? De SGP vraagt het college te onderzoeken of er ook bij andere fietspaden schade is opgetreden en hoe groot het risico is dat dergelijke schades ook elders gaan optreden. Ook wordt om een overzicht gevraagd van de fietspaden, waar soortgelijke materialen de afgelopen 5 jaar zijn gebruikt in Katwijk. Welke maatregelen gaat het college nemen om te voorkomen dat dergelijke schades optreden bij de eerste de beste vorstperiode? Het zou toch niet goed zijn wanneer hierdoor de voordelen van het gebruiken van beton voor fietspaden wordt teniet gedaan. Tenslotte vraagt de SGP of kan worden aangegeven hoe en wanneer de schade wordt hersteld.