15 juni 2022

SGP stelt vragen over toenemend vandalisme in Katwijk

Namens de SGP heeft raadslid IJsbrand Guijt vragen gesteld naar aanleiding van de toenemende overlast en vandalisme in Katwijk. Via diverse kanalen kreeg de SGP berichten dat er de laatste tijd onder andere veel autospiegels worden afgetrapt en auto’s worden bekrast. Ijsbrand Guijt heeft het college gevraagd of men hiervan al op de hoogte is en of de indruk is dat dit soort vandalisme de laatste tijd sterk is toegenomen.

 

Bewoners lastiggevallen

Verder kwam de SGP ter ore dat de bewoners van de Gasthuishof de laatste tijd vaak worden lastiggevallen. Er wordt midden in de nacht op de deurbellen gedrukt en op de ramen gebonsd. Verder loopt er jeugd over de galerijen die daar niets te zoeken hebben. Sommige bewoners voelen zich hierdoor niet meer veilig in hun woning. Heeft dit wellicht te maken met het uitgaan van de horecagelegenheden? 

De SGP heeft gevraagd of het college contact heeft met de politie en welke stappen er worden ondernomen om deze vorm van vandalisme en overlast terug te dringen. 

 Jonge daders

Op de beelden die circuleren op sociale media lijkt het om jonge daders te gaan. Het lijkt daarom verstandig dat indien de daders bekend zijn, ook in contact wordt getreden met de ouders van deze daders. Vaak zijn de ouders zich niet bewust van het gedrag van hun kinderen op straat.

Instellen buurtwacht

In het kader van betrokkenheid is het verder ook goed om eventuele vervolgstappen om de overlast terug te dringen kenbaar te maken naar de bewoners in de betreffende dorpskernen. Wellicht is er nog een optie om de overlast gezamenlijk met de bewoners terug te dringen. Daarom is ook gevraagd of het instellen van een buurtwacht een oplossing zou kunnen zijn.

SGP stelt vragen over toenemend vandalisme in Katwijk