3 maart 2014

SGP Katwijk on tour

De SGP ging onlangs ‘on tour’ door de kernen van Katwijk. Gewoon, om te horen wat er onder burgers leeft, maar ook om te zien waar de SGP van toegevoegde waarde kan zijn.

Na een bakje koffie bij Meesterbakker Van Maanen in winkelcentrum Zeezijde, zet de SGP-delegatie koers naar Rijnsburg. Alle eerste zes SGP’ers op de lijst bezoeken het bouwproject Waterklaver van Van Rhijn Bouw. Ze krijgen tekst en uitleg over de snelle bouwtechniek die hierbij wordt gebruikt. Waterklaver wordt speciaal voor starters gebouwd. Dat er veel vraag naar dit soort startersprojecten is, blijkt wel uit het feit dat bijna alle appartementen zijn verkocht.

Op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over Katwijk. De mooie groene velden van vliegveld Valkenburg zijn goed zichtbaar. De SGP vindt het mooi als dat zo kan blijven bestaan; de voorkeur gaat ernaar uit om eerst binnenstedelijk verder te bouwen.

Brouwerstraat
De Brouwerstraat is het volgende reisdoel. Veel burgers die aan deze weg wonen hadden al eens een gesprek met SGP-fractieleden. De problemen zijn helder. De weg is gevaarlijk smal. De fietsende SGP’ers ervaren dit ook als twee grote vrachtwagens met aanhanger voorbij stuiven…

Bij het flyeren in de Brouwerstraat spreken ze een aantal bewoners. Sommige wijzen naar hun auto, die half op de stoep is geparkeerd. Als dat niet gebeurt, hebben ze schade aan hun auto. De bewoners wijzen ook naar de beperkte oversteekmogelijkheden. “Je moet in deze straat echt naar het zebrapad lopen, anders kom je niet veilig aan de overkant.” Een flitspaal plaatsen, meer handhaving door de politie en een vrachtwagenverbod zou de situatie veel veiliger maken, vindt de SGP.

De Burcht
Na een korte stop in winkelcentrum De Hoftuin nemen de SGP’ers een kijkje in dorpshuis De Burcht. Een enthousiaste medewerker neemt hen mee door de bibliotheekvestiging. Het ziet er mooi uit! Bezoekers die in de grote hal het nieuws van de dag doornemen, mensen die hun gereserveerde boek ophalen en kinderen die naar leesvoer zoeken tussen de prachtig uitgestalde boeken.
Naast de bibliotheek bekijkt de SGP-delegatie ook de andere aanwezige ruimtes in De Burcht, zoals de kinderopvang, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de ruimte van de biljartvereniging.

De Burcht is een dorpshuis met meerwaarde. Er is veel ruimte voor ontmoeting. De SGP volgt daarom met interesse de plannen voor De Terp in Valkenburg , Tripodia in Katwijk Noord en De Roskam in Katwijk Binnen.

Zwaaikom
De fietstocht eindigt in de Zwaaikom. Hier worden de plannen besproken voor het aanleggen van een sloepenhaven, in combinatie met varend erfgoed. Een idee dat de SGP-fractie erg aanspreekt. Dat zou echt een versterking voor het toerisme en de economie zijn!