17 januari 2022

SGP Katwijk bezoekt zorg, ondernemers en bouw

Op vrijdag 14 januari heeft SGP Katwijk samen met Peter Schalk drie werkbezoeken afgelegd. Peter Schalk is de fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer.

Verslavingszorg in Katwijk 

De serie werkbezoeken startte bij stichting De Brug Verslavingszorg. Samen met lijsttrekker Jacco Knape, raadslid Jan de Vreugd, steunfractielid Jan van Dam en Eerste Kamerlid Peter Schalk gingen we in gesprek met De Brug Verslavingszorg. We spraken over ontwikkelingen in de verslavingsproblematiek en de afstemming van het hulpaanbod. In gesprek werd pijnlijk duidelijk dat er uiteenlopende verslavingsproblematiek bestaat in de gemeente Katwijk. De werknemers en vrijwilligers van De Brug zetten zich met hart en ziel in om kwetsbare mensen op weg te helpen naar herstel. Zo begeleidt De Brug mensen naar een terugkeer in de samenleving door het bieden van structuur en perspectief op een betekenisvol leven. De SGP Katwijk steunt stichting De Brug bij het verstrekken van deze zorg voor de kwetsbaren in onze samenleving.

Zorgen van winkeliers en ondernemers

Bij het tweede werkbezoek spraken Jacco Knape, Peter Schalk, IJsbrand Guijt en Hugo van der Meij (nr. 6 en 15 op de kandidatenlijst) met Katwijkse winkeliers in de winkel van Diederik Schuitemaker  (First Man). Nico Haasnoot van winkeliersvereniging Zeezijde, Corien van Rijn (kapsalon Good-Looking), Louis van de Velde (Alexanderhoeve) deelden hun zorgen. Ook hier hoorden we op een andere manier weer schrijnende verhalen. Ondernemers staan klaar om op een verantwoordelijke manier hun zaak draaiende te houden, maar zij moeten daarvoor het vertrouwen krijgen van de Roverheid. SGP Katwijk wil dat de gemeente -binnen de mogelijkheden- maximaal meedenkt met de ondernemers.

Het derde werkbezoek was met Jacco Knape, Dirk Remmelzwaal en Wim van Duijn en Peter Schalk bij het nieuwbouw project in de Horn door Van Rhijn Bouw. De SGP-ers werden door Jan van Rhijn en Helmut Schwaneberg van de Katwijkse aannemer rondgeleid over dit kwalitatief bijzonder mooie bouwproject in Rijnsburg. Gesproken werd over de ambities om 8000 woningen te bouwen in de komende jaren en de belemmeringen waar de bouwwereld tegenaan loopt. Aan de politiek werd de oproep gedaan om kritisch te kijken naar allerlei belemmerende regelgeving. Snel bouwen is niet het grootste probleem. Maar voordat een gebied is ontwikkeld en de bouw kan beginnen, zijn er een groot aantal jaren verstreken. Ook voldoende geschoold personeel is een punt van zorg. Prefab bouwen biedt hierbij kansen. Ook is het belangrijk zicht te blijven houden op de identiteit van de kernen, in leefbaarheid en cultuur.