1 maart 2021

Ondernemer aan het woord…

Ondernemer aan het woord…

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Diederik Schuitemaker, 53 jaar jong, en vanaf 1994 run ik samen met mijn vrouw Anneke en fantastische personeel een herenmodezaak in Katwijk: Firstman! 

Hoe ben je in het ondernemerschap terecht gekomen?
Dat is een heel lang verhaal… Toen ik 16 jaar was, zei ik tegen mijn vader dat ik nooit van mijn leven in een kledingwinkel  zou gaan werken! Maar toen ik op mijn 17e een ernstig ongeluk kreeg, veranderde mijn leven. Ik wilde heel graag bij de marechaussee maar in het ziekenhuis voelde ik aan mijn hoofd dat het niet goed zat, en hoorde ik dat herstel nog lang ging duren. Ik merkte dat ik steeds dingen vergat en heb daardoor de HAVO niet afgemaakt. Toen ben ik gaan werken bij drukkerij Verhagen. Op mijn 22e kregen we de vraag van mijn vader en mijn oom of we de zaak wilde overnemen. Ik heb daar heel lang over nagedacht en toch de stap genomen. En we doen het nog steeds met heel veel passie en liefde!

Hoe is het om in Katwijk een winkel te runnen?
Het is hier altijd gezellig! We hebben een leuk winkelend publiek, en dat zijn niet alleen Katwijkers, maar mensen uit het gehele land. Door de tijd heen heb ik heel wat mensen leren kennen aan de koffietafel en vele goede gesprekken gevoerd met klanten. Dit vind ik ook een hele mooie kant van het vak. Ook merk ik dat ik veel steun heb ontvangen van mijn klanten in deze coronatijd en daar ben ik heel erg dankbaar voor.

Ben je lid van de winkeliersvereniging, en wat betekent dat voor je?
Ja, ik ben lid van winkeliersvereniging Zeezijde. Het geeft je eigenlijk een recht van spreken als het gaat over zaken rondom het winkelbeleid. Ik ervaar dit als zeer waardevol.

Hoe is het om ondernemer te zijn in deze coronatijd?
Ik vind het zeer intensief. We hebben veel moeten improviseren, en elke keer veranderen er weer regels dus leven we heel erg bij de dag. Ik ben ook kleding gaan brengen aan huis, de mensen bellen dan bijvoorbeeld voor een broek. Ik breng dan de bestelling langs en hoor wel wat er goed zit. Wat niet goed zit haal ik weer op en daarna stuur ik de rekening. Wat is het fantastisch om veel steun te ervaren in de vorm van bestellingen. De mensen waarderen deze service enorm!

Hoe ondersteunt de gemeente jou bij het doorkomen van deze moeilijke tijd?Helaas heb ik moeten ervaren dat de gemeente tot nu toe nog niet veel van zich heeft laten horen*. Het zou mooi zijn als ze bijvoorbeeld eens contact opnemen om te horen hoe het gaat. Het winkelcentrum heeft het al best zwaar, gezien de dalende trend van het winkelend publiek. Iets meer belangstelling en samenwerking zou erg te waarderen zijn.

Hoe ervaar jij, als winkelier, de zondagsrust in Katwijk?
Als winkelier vind ik het echt een zegen dat hier op zondag de winkels dicht zijn. Ik ervaar de zondag echt als een rustdag. Een dag met andere dingen bezig zijn dan de winkel. En ik mag op zondag de mooie taak als organist in de Ichtuskerk vervullen.

Heb je een idee hoe andere winkeliers in de omgeving hier tegenaan kijken?
Op dit thema is er vrij veel onrust. Ik merk dat er winkeliers zijn die geen moeite hebben met de zondagsopening. Je merkt dat er elke keer iets geprobeerd wordt als het gaat om het open zijn op zondagen of christelijke feestdagen.

Wat betekent het geloof voor jou, als ondernemer?
Het geloof is voor mij heel belangrijk. Het is het fundament van waaruit ik leef en werk. Toen ik dat ongeluk kreeg heeft God me stil gezet en liet Hij merken dat het anders moest. En het wonder is dat de Heere mijn Redder is geworden zowel in lichamelijk opzicht als in geestelijk opzicht.  Ook in deze tijd ervaar ik Gods leiding als het gaat om de steun die ik krijg etc.

De laatste tijd had ik vaak de vraag of dit wel de weg was die ik moest gaan. Maar toch ervaar ik telkens weer Gods nabijheid. De Heere God zij al de eer!

Je stemt SGP. Wat zou de SGP moeten doen om dichterbij de ondernemer te komen staan?
Ik waardeer dit interview enorm, heel fijn om me gehoord te voelen*. Verder zou ik het fijn vinden als er bijvoorbeeld een ondernemersavond of een ontmoetingsdag georganiseerd zou worden, zodat er wat meer verbondenheid met elkaar komt.

Hoe zie je de toekomst als ondernemer in Katwijk?
Ik ben best bezorgd als het gaat om de toekomst. Hoe gaat het met corona, zondagsopening, enz.? Gelukkig is er Een die alles ziet en weet. Daar mag ik me aan vasthouden. ‘Wat de toekomst brenge moge…’

Wat zou jij de politiek in Katwijk mee willen geven?
Zorg dat je goed weet wat er speelt en leeft onder de ondernemers. Zeker in deze tijd hebben we dat nodig. Maar er is iets wat we nog meer nodig hebben: biddende handen.

Stelling
Ik ben er trots op een Katwijkse ondernemer te zijn omdat........ ik ondernemer ben in de meest karakteristieke badplaats van Nederland, het warme en mooie Katwijk! 

*Naschrift
Tijdens het uitschrijven van dit interview is burgemeester Visser en Jacco Knape samen met ondernemers gesproken over de crisis. Ook gaan onze SGP raadsleden bij ondermemers (o.a. bij Diederik Schuitemaker) langs om te kijken hoe de gemeente beter kan helpen.