5 november 2015

Koersvast vooruit: Algemene Beschouwingen 2015

In het afgelopen jaar was er weer sprake van bijzondere gebeurtenissen en ontwikkelingen. De vele vluchtelingen die naar Europa en ook naar Nederland komen, zorgen voor nieuwe vragen en discussies. Omstandigheden en vragen veranderen. In Hebreeën 13 staat dat de Heere Jezus gisteren en vandaag dezelfde is en tot in eeuwigheid. Het is belangrijk om je afhankelijk te mogen weten van de Heere Jezus. In welke omstandigheden je ook verkeert. Want Hij regeert, hoe het ook gaat. De SGP wenst deze afhankelijkheid een ieder toe.

Landelijke ontwikkelingen
Debatten over vluchtelingen komen regelmatig voor. De SGP wil daarbij zolang het nodig is veiligheid en hulp bieden aan degenen die op de vlucht zijn voor geweld, en voor wie in de eigen regio geen fatsoenlijke opvang is. Aan de andere kant is het nodig om 'nee' te zeggen tegen economische vluchtelingen. Zodat wij hen, die vluchten vanuit oorlogsgebieden, beter ruimte kunnen bieden in de opvang. Het is belangrijk dat Nederland oog houdt voor bijzonder kwetsbare groepen. De SGP heeft in dit kader aandacht gevraagd voor de benarde en ernstig bedreigde positie van christenen. Zij leven onder dreiging van allerlei radicaal-islamitische groepen, zelfs in opvangkampen.

Gemeenten hebben veel extra taken gekregen. Er zijn zorgtaken voor jeugd, gezinnen, ouderen en mensen met een arbeidsbeperking op de gemeente afgekomen. Er zijn signalen dat het moeilijker is om zorg en hulp tijdig te organiseren, en dat het zorgaanbod minder is geworden. Vanwege de bezuinigingen lijken er problemen, juist voor hen die kwetsbaar zijn, te ontstaan. Preventie, eigen verantwoordelijkheid, en mogelijkheden van jeugdigen en hun ouders met inzet van hun sociale netwerk zijn goede uitgangspunten. Maar jeugdigen die gespecialiseerde hulp nodig hebben, dienen deze hulp wel te kunnen ontvangen. Hoe verloopt dit in Katwijk? Heeft het college signalen van problemen ontvangen? Eerder zijn evaluaties toegezegd. Wanneer kan de raad een evaluatie met betrekking tot de nieuwe zorgtaken verwachten? 

Persoonsgebonden budgetten
De SGP hecht aan keuzevrijheid.  Een burger moet kunnen blijven kiezen voor zorg die bij hem of haar past. Het persoonsgebonden budget (PGB) is een vorm, die keuzevrijheid mogelijk maakt. In de begroting 2016 wordt op PGB's echter sterk bezuinigd, terwijl de aantallen PGB's op dit moment  stijgen. Komt door dergelijke bezuinigingen goede zorg niet onder druk te staan? Doelmatig werken mag niet ten koste gaan van de keuzevrijheid en kwaliteit van die zorg. Kan het college garanderen dat die kwaliteit en keuzevrijheid blijven? De SGP kiest er voor om goede zorg met keuzevrijheid te handhaven. Mocht het nodig zijn, dan wil de SGP dat de gemeente zelf geld bijlegt. Is het college daartoe ook bereid?

Zwemvaardigheid kinderen
De zwemvaardigheid van kinderen is achteruit gegaan, doordat in veel plaatsen het schoolzwemmen is afgeschaft. De Reddingsbrigade Nederland heeft dit jaar hierover de noodklok geluid. De SGP was altijd voorstander van het schoolzwemmen. Het noodsignaal van de  Reddingsbrigade ondersteunt dit. Zeker in een waterrijke gemeente als Katwijk is een goede zwemvaardigheid van groot belang, ja het kan zelfs van levensbelang zijn. Het schoolzwemmen was belangrijk voor de balans in de exploitatie van het zwembad. Is het college bereid om de toegezegde evaluatie van de zwemvaardigheid van kinderen in Katwijk in eerste kwartaal 2016 aan de raad te verstrekken? Wil het college daarbij ook de financiële gevolgen verstrekken van het afschaffen van schoolzwemmen en het weer invoeren van schoolzwemmen? Indien uit de evaluatie zou blijken, dat de zwemvaardigheid van een behoorlijk aantal kinderen onvoldoende is, dan dient naar de mening van de SGP schoolzwemmen weer ingevoerd te worden.

Gevarieerd winkelaanbod van maandag tot en met zaterdag
Een aantrekkelijk en gevarieerd winkelaanbod van maandag tot en met zaterdag dient gestimuleerd te worden. De SGP heeft eerder aangegeven te willen zoeken naar manieren om een aantrekkelijk Katwijks winkelklimaat te hebben.  Is het college bereid te onderzoeken of een versmarkt in het centrum met bijvoorbeeld biologische producten of duurzaam voedsel mogelijk is? Katwijk is een bijzondere familiebadplaats. Ziet het college mogelijkheden om het winkelcentrum voor gezinnen en families aantrekkelijker te maken? Is het mogelijk om het Natuurcentrum Katwijk permanent in de buurt van het Katwijkse centrum te vestigen bijvoorbeeld met speeltoestellen? Dat past ook goed bij het versterken van Katwijk als familiebadplaats. De mogelijkheid tot het huren van boten of sloepen op het strand of bij de Watering zou ook nog een aantrekkelijke mogelijkheid kunnen zijn om het winkelen te combineren met het strand en de zee. Is het college bereid om dit te onderzoeken?

Vliegveld Valkenburg
Andere mogelijkheden dan de voorgestelde bebouwing op Vliegveld Valkenburg dienen naar de mening van de SGP zorgvuldig overwogen te worden. Gezien de risico’s van het bebouwen, en de mogelijkheden voor de werkgelegenheid als gevolg van de nieuwe ontwikkelingen zoals een Drone Valley, is de SGP van mening dat deze economische ontwikkelingen een kans dienen te krijgen. Zet het college zich in om bebouwing tegen te gaan en andere kansen te grijpen voor deze locatie?

Bankjes Boulevard
De SGP heeft al eerder aandacht gevraagd voor schermen bij de bankjes op de Boulevard in de buurt van Savoy en de Vuurbaak. Bij Savoy is er sprake van nieuwe ontwikkelingen. Biedt dat nog mogelijkheden om te onderzoeken of alsnog een scherm geplaatst kan worden? Bij de Vuurbaak is het scherm bij een storm weggewaaid. Wanneer wordt dit teruggeplaatst, en is een kwalitatieve verbetering dan mogelijk?

Bomschuit bij vuurtoren
In de zomermaanden wordt de KW 88 bij de vuurtoren tentoongesteld. De SGP heeft begrepen dat de bomschuit last heeft van houtrot. Het zou de bedoeling zijn om de KW 88 niet meer buiten te plaatsen bij de vuurtoren. Maar de bomschuit hoort toch buiten en dicht bij de zee? De SGP vindt het laten zien van de bomschuit van groot belang. De SGP pleit ervoor om de bomschuit bij de vuurtoren te laten. Is het nog mogelijk om daarvoor wat meer ruimte te reserveren rondom de Vuurbaak, zodat er naast de bomschuit en het anker sprake kan zijn van een kwalitatieve verbetering met andere voorwerpen die verwijzen naar de visserijhistorie?

Verlichting gebouwen op toeristisch aantrekkelijke plekken
De SGP vraagt zich af of het mogelijk is monumentale gebouwen te verlichten op toeristisch aantrekkelijke plaatsen zoals bijvoorbeeld de Oude Kerk en de vuurtoren. Is het college bereid te onderzoeken of dit mogelijk is, en aan te geven wat de kosten hiervan zijn?

Volksgezondheid
Voor de volksgezondheid kunnen reanimatie en AED's levensreddend zijn. Afgesproken is dat in overleg met de Regionale Ambulancedienst  en huisartsen wordt bekeken hoe reanimatie en AED's in Katwijk kunnen worden geoptimaliseerd. Wat is de stand van zaken hiervan?

Duurzaamheid
Zorgvuldig omgaan met de natuur vindt de SGP belangrijk. Het is positief dat de gemeente Katwijk een actief duurzaamheidsbeleid voert, en burgers, bedrijven en instellingen wil stimuleren om duurzamer te denken en te handelen. Windenergie en windmolens passen bij duurzaamheid. Maar windmolens dichtbij en goed zichtbaar voor de kust vindt de SGP ongewenst. Het vrije uitzicht wordt hierdoor beperkt en dit levert schade op. Ook andere manieren van duurzaamheid dienen te worden onderzocht. Het is daarom goed dat een 'Blue-Energy'-centrale in Katwijk wordt onderzocht. Pas geleden kwam ook in het nieuws dat grootschalige zeewierteelt voor het maken van biobrandstof op het Nederlandse deel van de Noordzee  veel duurzame energie zou opleveren. Is het college bekend met deze informatie? Biedt deze ontwikkeling kansen om het bouwen van nieuwe windmolenparken tegen te gaan en zo ja, wil het college zich hier dan actief in opstellen?

Financiën
Wat betreft de begroting 2016 is de SGP blij dat er weer een sluitende meerjarenbegroting ligt. De SGP complimenteert het college met deze solide begroting. De SGP is ook dankbaar dat de tarieven van de belastingen en leges slechts stijgen met het inflatiepercentage. Uiteraard zijn er de nodige onzekerheden, maar gelukkig is de financiële positie van Katwijk gezond te noemen. Ook is er sprake van voldoende weerstandsvermogen. De SGP spreekt de verwachting uit dat de zorgen rondom de grondexploitaties verleden tijd zijn, en dat in de toekomst de reserves aangevuld kunnen worden met behaalde winst op deze grondexploitaties.

?Slot
De SGP wenst college, raad en ambtenaren Gods onmisbare zegen toe bij het vele werk in het belang van de gemeente Katwijk.