10 maart 2014

Katwijkse kinderen moeten goed kunnen zwemmen

Dit college heeft het schoolzwemmen afgeschaft en is daarbij gesteund door de coalitie, bestaande uit de partijen CDA, CU en VVD. Het resultaat: niet alle kinderen krijgen nu zwemles. De SGP wil daarom het schoolzwemmen terug. In een badplaats als Katwijk is dat geen overbodige luxe. Het kan van levensbelang zijn.

Toen het college een paar jaar geleden het voorstel indiende om schoolzwemmen af te schaffen, pleitte de SGP voor het behoud ervan en diende een amendement in. Maar dit werd verworpen. CDA, CU en VVD hakten de knoop door: schoolzwemmen gaat eruit.

Oefening baart kunst
Schoolzwemmen maakte deel uit van het bewegingsonderwijs van basisschoolleerlingen. Dat was goed, want juist door regelmatig te zwemmen krijgen kinderen de zwemvaardigheid die nodig is voor een diploma. Je kunt dat regelmatige zwemmen waarborgen als je het door de school laat organiseren.

Eerst onderzoek
In haar verkiezingsprogramma pleit de SGP dan ook voor een onderzoek naar de zwemvaardigheid van jonge kinderen. Als hieruit zou blijken dat van een behoorlijk aantal kinderen de zwemvaardigheid onvoldoende is, dan vindt de SGP dat je het schoolzwemmen weer moet invoeren.