8 april 2013

Katwijkse festiviteiten bij inhuldiging Koning

30 april is een bijzondere dag. Koningin Beatrix zal worden opgevolgd door Prins Willem Alexander. De geschiedenis van het vorstenhuis is nauw verweven met de geschiedenis van Nederland. Dat geeft tot op de dag van vandaag een verbondenheid van de Oranjes met Nederland en de Nederlanders, zo is de SGP van mening.

Dat er vanwege het bijzondere karakter van 30 april extra festiviteiten plaatsvinden, kan de SGP dan ook steunen, zo heb ik tijdens de raadsvergadering van 4 april 2013 aangegeven. De festiviteiten dienen echter naar de mening van de SGP wel te passen bij het karakter van Katwijk en de viering van een Katwijkse Koninginnedag of inhuldigingsdag. Leuke en mooie festiviteiten of activiteiten hoeven niet duur te zijn.

Namens de SGP heb ik kritische vragen gesteld over de hoogte van de verzochte bijdrage en met name over de begroting van het voorgestelde koningsconcert van 140.000 euro. Als motivatie werd in het verzoek gegeven, dat er nationale bekende artiesten zouden moeten worden ingehuurd. Namens de SGP heb ik benadrukt dat dit niet nodig is. Veel Katwijkse vrijwilligers verrichten op 30 april allerlei werkzaamheden zonder vergoeding. Veel uitgaven voor landelijk bekende artiesten kan ook demotiverend werken. Een koningsconcert in Katwijk dient naar de mening van de SGP een concert te zijn, wat past bij het Katwijkse karakter zoals onder meer met medewerking van Katwijkse koren of muziekkorpsen.

Burgemeester J. Wienen antwoordde tijdens de raadsvergadering het hiermee eens te zijn. Het koningsconcert wordt ook veel goedkoper dan waar in de begroting om was verzocht. De Oranjeverenigingen in de gemeente Katwijk organiseren de activiteiten en festiviteiten op 30 april. Onderdeel van het voorstel zijn verder onder meer een herinnering voor de basisschoolkinderen en een traktatie en hulde voor de bewoners van de verzorgingstehuizen.

Wouter-Jan Vroegindeweij