3 januari 2022

Interview met Leo Hoek: "Houd de Katwijkse identiteit en cultuur hoog in het vaandel"

Ondernemer aan het woord

Wie ben u en wat doe u?

Ik ben Leo Hoek, 64 jaar jong en ik ben directeur van haringhandel A. Hoek te Katwijk. Haringhandel A. Hoek is in 1969 opgericht en is een echt Katwijks familiebedrijf.

Hoe ben u in het ondernemerschap terecht gekomen?

Mijn vader heeft het bedrijf opgestart en ik ben er in 1975 bijgekomen als werknemer. In de jaren ’90 heb ik het bedrijf overgenomen met mijn broers. De jaren ’80 en ’90 waren een hele goede tijd, zeker als het gaat om maatjesharing. Voor ons was dat natuurlijk de ideale tijd om het bedrijf nog meer uit te breiden. Zo zijn er allerlei andere haring-gerelateerde producten bijgekomen.

Hoe is het om in Katwijk een bedrijf te runnen?

Het is prachtig om een bedrijf in Katwijk te hebben. Katwijk is een echte haringplaats waar meerdere vis- en haringbedrijven zijn gevestigd. Vroeger was Vlaardingen ook zo’n plaats. Ik ben er blij mee om in Katwijk gevestigd te zijn, een dorp met een open karakter aan de kust. Ik werk veel samen met Katwijkse collega’s in de visbranche. Daarnaast hebben we goede banden met klanten die eigenaar zijn van een viskraam. Zij krijgen de mogelijkheid om hun kraam bij ons te stallen, schoon te maken en te laden. Natuurlijk is er bij ons veel Katwijks personeel en zijn we blij met de Katwijkse mentaliteit en werklust!

Bent u lid van een ondernemersvereniging en wat betekent dit voor u?

Ja, we zijn lid van de Katwijkse Ondernemers Vereniging en worden zo van allerlei zaken op de hoogte gehouden wat betreft het ondernemerschap in Katwijk.

Hoe is het om ondernemer te zijn in deze coronatijd?

Ondanks de coronacrisis is onze omzet gelukkig op peil gebleven. Doordat mensen minder uit eten gaan wordt er meer vis gegeten die gekocht wordt bij de viswinkels en viskramen. Binnen het bedrijf hebben wij gelukkig weinig te maken gehad met corona.

Hoe ervaart u, als eigenaar van een groot bedrijf, de zondagsrust in Katwijk?

Ik ervaar het als een voorrecht om op zondag aandacht te besteden aan kerkgang en familie. Daarnaast hoop ik vurig dat de zondag in Katwijk blijft waarvoor hij bedoeld is, een rustdag.

Wat betekent het geloof voor u, als ondernemer?

Ik probeer te leven op een manier die de Bijbel ons voorhoudt, en dit ook te laten zien in het leiden van ons bedrijf. Zo probeer ik naar eer en geweten te handelen en voel ik veel verantwoordelijkheid naar ons personeel toe.

U stemt SGP. Wat zou de SGP moeten doen om dichterbij de ondernemer te komen staan?

Mijns inziens zou de SGP zich meer kunnen profileren richting ondernemers en stemmers van de SGP. Zo zouden mensen die betrokken zijn bij de SGP meer interesse kunnen tonen naar ondernemers toe door bijvoorbeeld bedrijven te bezoeken of door bijvoorbeeld een ondernemersavond o.i.d. te organiseren.

 

Hoe ziet u de toekomst als ondernemer in Katwijk?

Als ondernemer vind ik de regelgeving van tegenwoordig erg zorgelijk, zeker als het gaat om milieuregels. Zo hebben wij een prachtige nieuwe wasstraat voor vrachtwagens en mogen we nu geen wagens meer wassen omdat er op de duizend liter water wat druppels olie in het riool zouden kunnen verdwijnen. Wij zijn zeker voor duurzaamheid, maar sommige regels gaan erg ver…

Wat zou u de politiek in Katwijk mee willen geven?

Ik zou de politiek graag willen adviseren om op een eerlijke, heldere manier het debat met elkaar te voeren en vooral als partijen met elkaar in gesprek te blijven. Heb respect voor elkaars standpunten en houd de Katwijkse identiteit en cultuur hoog in het vaandel.

Stelling: Ik ben er trots op een Katwijkse ondernemer te zijn omdat...

… ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan de werkgelegenheid en het sociale aspect dat daarbij hoort.

             

 

 

houd de Katwijkse identiteit en cultuur hoog in het vaandel.