18 maart 2014

Geen zeejachthaven, wel een sloepenhaven

Katwijk is een gezellige en authentieke familiebadplaats met rust en ruimte, waar het goed wonen en recreëren is. Dat wil de SGP graag zo houden en versterken. Daarom pleit de SGP voor gezellige en aantrekkelijke toeristische voorzieningen en evenementen. Maar nadrukkelijk met behoud van het eigen karakter en de zondagsrust. Dat betekent geen zeejachthaven, wel een sloepenhaven.

Toeristische evenementen in de gemeente moeten leuk en aantrekkelijk zijn voor eigen inwoners en toeristen. Het authentieke imago van Katwijk kun je versterken door evenementen te organiseren die naar de lokale cultuur(historie) verwijzen. Niet voor niets diende de SGP destijds een motie in om de bekende Visserijdagen terug te krijgen. Dankzij de inzet van het Comité Visserijdagen is dat de afgelopen jaren ook gelukt. Om diezelfde reden moet je ook de paardenmarkten in Valkenburg en Rijnsburg, de reddingsdemonstraties en de toeristenmarkt koesteren.

Geen zeejachthaven
Maar de voorzieningen moeten wel bij Katwijk passen en niet ten koste gaan van de burgers. Daarom is de SGP altijd al tegen de komst van een zeejachthaven geweest. Want een haven voor luxe, dure zeejachten van welgestelde rijken is echt héél iets anders dan een schilderachtige vissershaven. Aan een zeejachthaven kleven veel nadelen:

  • Zo’n haven gaat ten koste van het weidse uitzicht over zee.
  • Zo’n haven is onvermijdelijk grootschalig, want voor een gezonde exploitatie heb je al gauw zeshonderd(!) ligplaatsen nodig.
  • Zo’n haven kost miljoenen. Lukt het om die investering ooit nog terug te verdienen in tijden waarin het economisch allemaal wat minder gaat?
  • Zo’n haven vraagt om de bouw van heel wat woningen, die als kostendragers fungeren.
  • En, last but not least, zo’n haven bedreigt de zondagsrust en identiteit van Katwijk.

Wel sloepenhaven
De SGP ziet daarentegen wel iets in de realisatie van een sloepenhaven in het Prins Hendrikkanaal. Dat staat ook in het verkiezingsprogramma. Zo’n sloepenhaven zal veel mensen over de binnenwateren naar het centrum trekken. Dat levert veel gezelligheid op, is goed voor de lokale ondernemers en past prima bij het Katwijkse imago.

Geen geluidsoverlast
Evenementen zijn vaak leuk en aantrekkelijk, maar moeten natuurlijk wel voor iedereen gezellig zijn. De SGP vindt dat je geluidsoverlast zo veel mogelijk moet voorkomen en ook snel moet aanpakken. Daarom wil de SGP dat er een meldpunt geluidsoverlast wordt ingesteld. Zo blijft het voor iedereen gezellig.