15 september 2020

De huidige verkeerssituatie in Katwijk: kan het beter?

SGP stelt vragen aan college over huidige verkeerssituatie in Katwijk

Het heeft al veel tongen los gemaakt, maar de huidige verkeerssituatie in Katwijk, zowel voor de auto als de fiets, lijkt inmiddels één van de meeste besproken onderwerpen te worden. De raadsleden Dirk Remmelzwaal en Gerard van Delft van de SGP hebben hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Enerzijds de vraag of in Katwijk op bepaalde momenten van de dag een verkeersinfarct aan het ontstaan is en anderzijds de vraag waarom niet eerst het ene wordt afgemaakt, voordat het andere wordt opgepakt.

De SGP vraagt zich af of het klopt dat na een week van afsluiting van de Julianabrug, de situatie rondom met name de Hoorneslaan zich wat lijkt de stabiliseren? Als dit het geval is, zijn er dan nog knelpunten? De SGP krijgt veel signalen dat mensen en bedrijven niet begrijpen dat de afsluitingen van binnen- en buitensluis, maar ook Westerbaan, ook overdag nodig zijn? De fractie heeft hier al eerder de vinger bijgelegd en vraagt of het college alsnog mogelijkheden ziet om in ieder geval buiten de spits hierin tegemoet te komen. Behalve dat er onbegrip is, krijgen zij ook signalen dat er bedrijfsmatig schade wordt opgelopen doordat men fors moet omrijden. Denk hierbij aan dienstverlenende bedrijven, zoals thuiskappers en pedicures, welke in de verschillende kernen hun activiteiten hebben en veelvuldig een rondtrekkende beweging moeten maken. Zijn er mogelijkheden hierin tegemoet te komen?

Verder heeft SGP-fractie de nodige vragen over het feit dat het fietspad aan de noordzijde van de Zeeweg nog steeds niet af is. Fietsen wordt sterk bevorderd, maar het gevoel ontstaat dat met name de fietspaden niet worden afgemaakt. Dat kan toch niet waar zijn in een gemeente, die fietsen wil bevorderen! Kan dit met voorrang worden opgepakt? Behalve over de Zeeweg, hoort de SGP ook veel klachten over de Julianalaan langs Cleijn Duin. Daar is het zelfs aan beide kanten van de weg voor fietsers, maar ook voetgangers bijna onmogelijk om doorheen te komen. Kan ook dit snel worden opgepakt en verbeterd? Tenslotte legt de SGP ook de vinger bij het nieuwe tweezijdige fietspad aan de zuidzijde van de Zeeweg. Dat is grotendeels zonder verlichting. Wordt deze verlichting op korte termijn aangebracht? De SGP zou graag zien dat de verschillende verkeerskundige projecten meer op elkaar worden afgestemd waarbij eerst het ene wordt afgemaakt, voordat aan het andere wordt begonnen