9 november 2023

Algemene beschouwingen: Rust in een wereld vol onrust!

Wie de media volgt en om zich heen kijkt, ziet dat alles in beweging is en dat er veel onrust en onzekerheid heerst. Op wereldniveau de ene na de andere crisis: coronapandemie, extreme hittegolven, overstromingen, oorlogen. Ook dichterbij hebben wij hiermee te maken. Denk aan woningnood, stikstofproblematiek, energiearmoede, vluchtelingenproblematiek, geweldstoename enzovoorts. Ontwikkelingen die voor onrust zorgen. Hoe kunnen wij dan rustig blijven tussen al die onrust? Dit vraagt van de overheid een voortdurende beleidsinzet, investeren in duurzaamheid en steunmaatregelen voor een veerkrachtige samenleving. Daarbij stellen wij als SGP vooral ons vertrouwen op God, onze Schepper, Die het nooit uit de hand laat lopen en bij Wie altijd rust te vinden is. Met oog voor de zwakkeren in de samenleving. Zo kijken wij naar de toekomst en houden wij onze algemene beschouwingen.

Zorg

Vorig jaar sprak de SGP grote zorgen uit over de Zorg. Tekort aan financiën en arbeidskrachten en toename van uitgeputte zorgwerkers dreigen te leiden tot een implosie van de zorg. Op ons verzoek is daar recent als gemeenteraad over gesproken. Ook de wethouder gaf aan dat we afstevenen op een zorginfarct. 

Acties zijn nodig, maar welke? En dekken die de grote uitdagingen? Het is goed dat wij bezig zijn met het actieplan wonen, zorg en welzijn. We moeten met maatschappelijke organisaties onze verantwoordelijkheid oppakken. Maar dit probleem vraagt meer dan alleen lokale acties. Principieel andere keuzes moeten worden gemaakt, het zorgsysteem moet worden verbouwd, de rijksoverheid moet doorpakken. De toekomst is vaak veel dichterbij dan we denken. 

Volgens afspraak gaan we hierover doorspreken. Maar dat moet niet alleen bij praten blijven. Landelijke beleid lijkt niet echt oplossingen te bieden. Kunnen we hierin meer lobbyen? 

Het wijkteam doet zijn uiterste best de zorg te bedienen, maar de druk is hoog! Zeker na het besluit om het aantal dossiers (caseload) van de jeugdbeschermers te verminderen met daardoor meer vraagstukken bij het wijkteam. 

Binnenkort zal er een evaluatie plaatsvinden met het wijkteam. Wij hebben een motie om goed te kijken naar de huidige aanpak en verantwoordelijkheden.  

Ook vraagt de SGP aandacht voor vrijwilligersinitiatieven, mantelzorgers en niet-professionele zorgverleners. Juist door oplopende personeelstekorten en kosten binnen het sociaal domein. Met een motie willen wij de inzet van vrijwilligersinitiatieven/mantelzorgers stimuleren en de mogelijkheid creëren het huidige zorgaanbod anders te benaderen en in te richten. 

Tekst loopt door onder de fotoAlgemene beschouwingen: Rust in een wereld vol onrust!

Investeren in groen blijft belangrijk

De SGP is blij met de geplande investeringen in toekomstbestendige scholen voor primair- en voortgezet onderwijs. Het is belangrijk dat kinderen les krijgen in goede schoolgebouwen.

Wij zien graag snelle realisatie. Ziet het college belemmeringen?

Investeren in groen blijft belangrijk. Uit de laatste college-brief blijkt onvoldoende budget voor nieuw groen, ook niet voor de ambitie van één boom per geboren kind. Volgend jaar komt er een nieuw beheerplan groen met financiële onderbouwing om het groen in stand te houden of qua kwaliteit te verbeteren. De SGP is benieuwd naar het financiële plaatje en is positief over versterking van het groenbudget. Vooruitlopend willen wij incidenteel meer geld reserveren voor meer bomen.

Iets anders is het onderhoud van de buitenruimte. Er zijn plekken in onze gemeente waarvan het huidige onderhoudsniveau niet de gewenste uitstraling heeft. Hoe staat het met het reeds toegezegde onderzoek?

Veiligheid

We zijn recent opgeschrikt door meerdere geweldsincidenten. Een schietpartij, een steekincident, een explosie. Vaak gerelateerd aan het criminele (drugs)milieu.

Deze geweldsincidenten veroorzaken veel onrust. Drugsgebruik was al een probleem in Katwijk, maar lijkt nu uit de hand te lopen. We horen een moeder die wanhopig haar zoon probeert te weerhouden van drugs, maar hem ziet afglijden in een moeras van dealen en gebruiken. Haar emotionele oproep staat nog helder voor de geest.

Deze situaties trekken een enorme wissel op gezinnen waar verslaafden uit komen. Wat doet het college om enerzijds de drugsproblematiek aan te pakken en anderzijds gezinnen als hoeksteen van de samenleving te ondersteunen? Er zijn in Katwijk veel instanties die zich inzetten voor verslaafden en hun naasten. Maar samenwerking en zichtbaarheid kan worden verbeterd. Ziet het college mogelijkheden?

Duurzaamheid

De SGP vindt duurzaamheid belangrijk. We spreken liever van Rentmeesterschap: het verantwoordelijk zijn over iets wat niet van jou is. We hebben de Bijbelse opdracht de aarde te bouwen én te bewaren. Mooi dat het college het verduurzamen van bijvoorbeeld woningen voortvarend oppakt en daarbij let op mensen met een lager inkomen.

De SGP is wel benieuwd naar de langetermijnvisie. Pakt het college bij nieuwe manieren van energie besparen en opwekken de voortrekkersrol? Wij vinden dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. Hoe ziet het college dit?

Mobiliteit

De nieuwe N206 - Tjalmaweg is inmiddels toekomstproef. Maar het probleem bij de kruising Molentuinweg/N206 is niet opgelost en blijft zorgen voor opstoppingen. Het echte probleem is niet opgelost, maar verschoven. Het college moet zich blijven inzetten voor oplossingen in samenwerking met bijvoorbeeld Burger Zorgen N206.

Als volgende infraproject wordt gekeken naar de zuidelijke ontsluitingsroute van de bollenstreek. Maar waar liggen prioriteiten? Deze ontwikkelingen hebben ook effect op bereikbaarheid van openbaar vervoer.

Ruimtelijke ordening

Topprioriteit is het zo snel mogelijk bouwen van betaalbare woningen voor de groei en behoefte van onze lokale bevolking. Diverse ontwikkelingen zoals Valkenhorst, Havenscharnier en ID-college zijn hard nodig.

Wel blijvende aandacht voor leefbaarheid en bereikbaarheid. Denk aan hoogwaardige architectuur met creatieve inpassing van hoogwaardig groen. Katwijk mag niet langer bij de minst groene gemeenten horen. Ook ouderenhuisvesting is hard nodig. Zit er voortgang in de projecten Morgenster en Knarrenhof?

De SGP is blij met de nieuwe huisvestingsverordening, die er voor zorgt dat woningen niet worden onttrokken aan de particuliere woningmarkt. De omgevingswet wordt eindelijk ingevoerd. Dit biedt meer mogelijkheden voor initiatiefnemers bij realisatie van hun plannen. Neemt de gemeente alle belanghebbenden, ontwikkelaars en burgers mee in deze veranderingen?

Financiën

Op financieel gebied voert Katwijk een solide beleid. Voor 2024 en 2025 worden positieve resultaten begroot. Onzekerheid voor de jaren daarna. Wanneer de rijksbijdragen fors verminderen vanaf 2026, wordt het voor gemeenten moeilijk een sluitende begroting te krijgen.

2026 noemen we daarom wel het Ravijnjaar. Nu kunnen wij van schrik in een kramp schieten en allerlei ondoordachte maatregelen en bezuinigingsacties van stal halen. Maar de SGP vindt het verstandig het advies van de VNG te volgen. Nu geen overhaaste dingen, maar rustig blijven en bezien aan welke knoppen we kunnen draaien. Dat betekent wel de lijn voortzetten om te sparen voor 2026 en later. Ook willen wij daarom de eerder voorgenomen OZB-verhogingen niet terugdraaien.

Voor de investeringsagenda moeten nog knopen worden doorgehakt. Waar liggen de prioriteiten? Nieuwbouw en of renovatie van scholen? Kleedkamers in combinatie met een dokterspraktijk bij Valken ’68, herinrichting Hoftuinplein. Zomaar voorbeelden, maar allemaal belangrijk. Recent bespraken we niet alle ambities te kunnen invullen. We moeten evenwichtige keuzes maken. De investeringsagenda is één van de knoppen waaraan kan worden gedraaid.

Tenslotte

‘Rust in een wereld vol onrust!’. Daaraan dacht ik bij het lezen van de Begroting 2024. Immers het college roept op tot bezinning en voorbereidingen in 2024 voor de mindere jaren vanaf 2026. Geen doemscenario’s, maar eerst nadenken over alle mogelijkheden en onmogelijkheden, de tijd gebruiken om alle knoppen in beeld te brengen. Rust midden in de onrust.

Als Christen moest ik denken aan de storm op zee waarbij de leerlingen van de Heere Jezus onrustig en bang werden. Hun Meester lag rustig te slapen in het scheepje dat door de golven dreigde te zinken. Ze maakten Hem wakker. ‘Bekommert U Zich dan niet dat wij vergaan? Hoe kunt U nu rustig slapen?’

Ik zeg het maar in mijn eigen woorden, Hij stond op, Hij bestrafte de wind en Hij zei ‘Zwijg, wees stil!’. En de wind ging liggen, en er kwam grote stilte. Er kwam rust midden in een kokende zee. Die rust en dat vertrouwen in Die Rustbrenger, Christus, wenst de SGP het college, de organisatie en ons als gemeenteraad van harte toe. Gods zegen ook in 2024!