27 september 2013

3,4 miljoen euro besparing op nieuwbouw zwembad

Het verzoek van onder andere de SGP om voor de nieuwbouw van zwembad Aquamar te zoeken naar besparingen, lijkt te lonen. In plaats van 12,2 miljoen euro kan de bijdrage vanuit de gemeente verlaagd worden tot 8,8 miljoen euro. Dat betekent een besparing van 3,4 miljoen euro ten gunste van de gemeente. Daarbij komt dat de versoberingen ervoor zorgen dat de investering zelf ook een half miljoen minder zal bedragen. Een beperkte besparing op een totaalbedrag van bijna 18 miljoen, maar het is mooi meegenomen.

Belangrijke vraag is of deze versoberingen de aantrekkelijkheid van het zwembad en daarmee de exploitatie benadelen. Daar lijkt het niet op. Alles afwegend komt hierdoor de nieuwbouw van Aquamar als een reële mogelijkheid een stuk dichterbij.

Drie meter omhoog

Een ander aandachtspunt is het eventueel 'optillen' van het zwembad met drie meter. Past zo'n hoger gebouw wel in de omgeving waar het nu staat? De buurt mag er niet op achteruit gaan. Een studie naar deze optie biedt kansen, maar de SGP wil de omwonenden dan wel alle kans en ruimte geven om hierover mee te praten en na te denken.

Ook zal de raad eerst akkoord moeten gaan met een goed inpasbaar beeldkwaliteitsplan. De SGP wil dat verbetering en versterking van de kwaliteit van die omgeving het doel is.

Duurder entreekaartje
Wat betreft de toegangstarieven van het zwembad vindt de SGP dat een bepaald verhogingspercentage (bijvoorbeeld 7,5 %) goed verdedigbaar is om het tekort in de exploitatie te dekken. De investering voor een zwembad komt immers ten laste van elke belastingbetaler in de gemeente; ook van hen die nooit van het zwembad gebruikmaken. De SGP vindt het terecht om dan een extra bijdrage te vragen van hen die wél het zwembad gebruiken. De gebruiker betaalt: zo kun je een goede en belangrijke voorziening realiseren binnen de gemeente, met een eerlijke verdeling van de lasten.